Supirtasik czyli bardzo postny śledź.


20 Dec
20Dec

Dopiero czytając publikację „Kultura ludowa regionu gąbińskiego” w części „Obrzędy i zwyczaje” natrafiłam na „pirtasika”. Aleksandra Głowacka  w części opracowanej przez siebie przedstawiła między innymi obrzędy i zwyczaje ludowe występujące w regionie związane ze świętami chrześcijańskimi i tam właśnie pojawia się pirtasik. Powiem więcej: wyszukiwarka Google nie odnalazła żadnych trafnych wyszukań i to zarówno dla słowa „pirtasik”  - jak podaje w swojej publikacji Pani Aleksandra Głowacka jak i „supirtasik”. Okazało się, że wszystkie moje rozmówczynie pamiętały, że kiedyś jadło się takiego śledzia, ale tylko Pani Wanda Osmolak nadal przygotowuje go z okazji postu. Pani Wando dziękujemy!

Komentarze
* Ten email nie zostanie opublikowany na stronie.